top of page
Om oss

Skapa film med oss

Filmstigen är en verksamhet där unga i Gävleborgs län erbjuds regelbundna aktiviteter inom film och rörlig bild.

 

Filmstigen är öppet för alla mellan 13-19 år i Gävleborgs län och verksamheten är utformad i läsår som består av fem lägerhelger där du får lära dig och prova på det mesta inom film och rörlig bild. Läsåret avslutas sedan med en gemensam filminspelning. Varje sommar anordnar vi även vårt omtyckta Filmstigens Sommarläger. Inga förkunskaper krävs och all mat, boende och lån av filmutrustning ingår i både lägerhelgerna och sommarlägret.

Hos Filmstigen får du testa allt ifrån manusförfattande, skådespeleri, regi, filmproduktion, kamerateknik, ljud och ljus, redigering och mycket mer. Du får tillgång till resurser och filmvisningar, och möjlighet att göra egna projekt som kortfilmer, dokumentärer, musikvideos m.m. Vår målsättning är att unga ifrån olika kommuner ska få chansen att mötas och skapa film, se på film, testa idéer tillsammans och möjlighet att träffa inspirerande branschpersoner.

 

Drivkraften bakom Filmstigen är att ge barn och ungdomar en röst, att bedriva verksamhet på platser där det inte finns en självklar tillgång till filmskapande och på så vis bidra till spridandet av unika historier som annars kanske inte fått möjlighet att berättas. Vi som står bakom Filmstigen brinner för ungas lika rätt och tillgång till kulturaktiviteter och kreativa uttryck, oavsett bosättningsort, bakgrund, klass, etnicitet, ålder, funktionsvariation eller kön.

Konceptet Filmstigen startades sommaren 2016 av Maya Lindh och Siggi Holm, då i form av enskilda projekt där unga från olika kommuner fick möjlighet att delta i professionella kortfilmsproduktioner och även chans att skapa sina egna filmer. Sedan dess har Filmstigen växt och spridits till hela länet och nu drivs Filmstigen av Studieförbundet Bilda med stöd från Region Gävleborg och Svenska Filminstitutet samt Nordanstigs kommun, Hudiksvalls kommun, Kulturskolan i Ljusdals kommun, Bollnäs kommun, Verkstäderna i Söderhamn, Ovanåkers kommun och Kulturskolan i Gävle. 

The Team

Maya Lindh

Maya Lindh är skådespelare, regissör och manusförfattare med många års erfarenhet inom film, TV och teaterbranschen. Hon är född i Hälsingland men har bott och verkat större delen av sitt liv i London där hon utbildade sig vid scenskolan ASAD. Hon bor numera i sina hemtrakter i Hälsingland och driver Filmstigen tillsammans med Siggi Holm.

  • Instagram

Siggi Holm

Siggi Holm är skådespelare, regissör och filmfotograf med många års erfarenhet inom filmbranschen. Han född och uppvuxen på Island, men flyttade till London för att utbilda sig vid scenskolan ASAD och har sedan dess varit baserad där. Numera bor han i Sverige där han bl.a. driver Filmstigen tillsammans med Maya Lindh.

  • Instagram

Filmstigen Filmstigen drivs av Studieförbundet Bilda med stöd från Kultur Gävleborg, Svenska Filminstitutet, Nordanstigs kommunHudiksvalls kommun, Kulturskolan i Ljusdals kommun, Bollnäs kommun, Söderhamns kommun, Ovanåkers kommun och Kulturskolan i Gävle.

bottom of page